Vad är westernridning?

De finns en gren för alla

Westernridningens historia

Westernridningen har utvecklats från boskapsarbete till häst, främst i Nordamerika, med rötter långt tillbaka i Spanien m.fl. länder. Ridmoment, traditioner, utrustning och kläder, allt härstammar från den beridna boskapsherden; cowboyen.

Att tävla i westernridning
Ridningen utvecklades till något som man kom att tävla i. I början var det mest cowboys som mätte sina kunskaper, färdigheter och hästar med varandra. Detta utvecklade sig så småningom till ren tävlingsridning fjärran från ranchlivet.

Westernridningens spridning
I USA har sporten blivit väldigt stor och årligen arrangeras en World-show där världens bästa ekipage tävlar. Även i Europa har westernridningen blivit så stor att ridsporten blivit en konkurrent till den vanliga ridsporten. I Tyskland har EM i westernridning arrangerats sedan 1982.

I Sverige finns klubbarna som är anslutna till WRAS spridda över hela Sverige. Det finns även föreningar verksamma inom western som ej är anslutna till WRAS. Samt att det finns olika ras och grenspecifika föreningar som är verksamma inom westernridning med.  

Här brevid kan du läsa lite om de olika typer av grenar som westernridningen erbjuder